Tag Archive for фолиева киселина

Витамин Б комплекс – предимства и странични ефекти

витамин б комплекс

Витамин B комплекс са всъщност група от витамини, които включват осем Б витамини. Тези витамини могат да бъдат намерени в животинските и растителни източници, както и под формата на хранителна добавка форма. Те играят различни роли в тялото и осигуряват много ползи. Прилагането на твърде много от всеки витамин може да бъде опасно и да предизвика нежелани реакции. Преди да приемете Б комплекс , най-добре е да се консултирате с вашия лекар, за да видите каква дозировка е подходяща за вас.
Read more

Фолиева киселина при бременност

фолиева киселина при бременност

Има ли дефицит на фолиева киселина?

Има и редица условия, които увеличават риска от дефицит на фолиева киселина (не достатъчно количество в тялото Ви).
Всеки, който приема антиконвулсивни лекарства, подложени на бъбречна диализа, или имат например заболяване на черния дроб, може да се наложи да допълнят диетата с допълнително фолиева киселина. Това също ще се наложи, ако имате малабсорбция (трудности при усвояването на витамини и минерали) или някои видове анемия.

Защо е важна фолиева киселина при бременност?

Когато жените приемат фолиева киселина, когато са бременни или искат да забременеят, се намалява риска плода да се роди с различни малоформации. Освен това фолиевата киселина намалява стареенето на клетките и ефективно предпазва от рак. Здравото сърце и енергията всеки ден също зависят от фолиевата киселина.