Tag Archive for протеини

Какво е чист протеин

чист протеин

Протеинът е от съществено значение в диетата Ви като неговата функция е да подновява и възстановява клетките, изграждането на мускулите и осигурява от 10 до 15 на сто от енергийните изисквания на тялото Ви. Протеините са изградени от аминокиселини, някои от които не могат да се правят или се съхраняват от организма и трябва да се осигуряват от ежедневната диета. Въпреки това, качеството на протеини в храните варира. Хранене с чист протеин помага за по-ниски нива на холестерол и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и други животозастрашаващи заболявания.

Чист протеин

За чист протеин минава протеин, който съдържа по-малко от 3 грама мазнини и около 50 калории на порция. Препоръчва се жените да имат най-малко 46 грама протеин и мъжете 56 гр протеин всеки ден. Набавете си чисти протеини – означава, че те предоставят всички девет незаменими аминокиселини, необходими на организма – като може да се набави от месо и риба.

Месо и пилешко като източници на протеин

Източници на чисти протеини  включват: пиле и пуешки гърди, или тъмно месо с отстранена кожа; постно говеждо месо, телешко и агнешко месо, или пържоли, филе свинско или прясна шунка, биволи, щрауси, зайци и еленско месо. Ограничете приема на говеждо, телешко, агнешко, свинско до две порции на седмица.
Read more

Ефектът от суроватъчен протеин върху тялото

whey protein

Суроватъчен протеин може да бъде полезен инструмент в развитието на здраво тяло. Извлечен от млякото, той е вторичен продукт на превръщане на млякото в сирене. Суроватъчен протеин се отделя от сирене и служи като хранителна добавка или заместител на месото за мнозина. Суроватъчен протеин има най-високата биологична стойност (BV) от всеки друг протеин, което означава, че човешкото тяло абсорбира и използва суроватъчен протеин повече от всеки друг протеин.
Read more

Яйчен протеин – хранителни стойности

яйчен протеин стойности

Яйцата представляват неизменна част от човешката диета. Често се консумират за закуска или като съставка в салати, супи и пържени ястия. Сравнително мекият вкус на яйцата позволява храната да се слее с вкусовия профил на редица ястия. Те също така предоставят основни хранителни вещества и може да служат като основен източник на протеини в диетата.

Яйчен протеин в цяло яйце

Целите яйца са страхотен източник на протеин. Количеството протеин при всяко яйце зависи от размера му: средните, големите и изключително големите яйца съдържат 5,5, 6,3 и 7,0 грама протеин съответно. Структурно този протеин се пада приблизително 35% от общите калории в едно яйце. За да се възползвате оптимално от предимствата на консумацията на яйчен протеин, без добавена мазнина, изберете готварски методи, които не изискват добавяне на олио, като печене, варене или задушаване.
Read more