Tag Archive for минерали

Полезен ли е Селен за очите?

селен, селениум

Добре балансирана диета е важна за поддържане на нормалното тегло, профилактика на заболяванията, запазване здравето на очите и поддържане на цялостното здраве. Балансирана диета с храни от всяка една от хранителните групи осигурява на организма хранителни вещества, които са от решаващо значение за здравето на очите. Селенът често се пренебрегва, а е едно от многото хранителни вещества, които участват в запазването на зрението. Консумирането на храни, богати на селен може да помогне да се забави увреждането на окото и да допринесе за подобряване на зрението.

Селен и здравето на очите

Read more

Важни витамини и минерали за мъже

витамини и минерали за мъже

Мъжете и жените се нуждаят от едни и същи основни витамини и минерали в начина им на хранене, но поради начина на живот и различните физиологични фактори, сумите, които те изискват често се различават. Мъжете са склонни да ядат по-малко плодове и зеленчуци, отколкото жените, и те също са склонни да пушат и пият повече от жените. Също така, поради по-високите изисквания на калориите и разхода на енергия, мъжете асимилират хранителните вещества по различен начин, отколкото жените. По този начин, на мъжете, може да се наложи да допълнят диетата си със следните витамини и минерали.
Read more

Магнезий – какво причинява дефицит на магнезий в тялото

магнезий дефицит

Какво причинява дефицита на магнезий?

Макар, че диетичните проучвания показват, че много българи не консумират магнезий в препоръчваните дневни дози, магнезиев дефицит е рядко срещано явление при възрастните. Дефицит на магнезий се проявява обикновено при прекомерната загуба на магнезий в урината, стомашно-чревни нарушения, които причиняват загуба на магнезий или усвояването му или хронично нисък прием на магнезий.
Read more