Tag Archive for мастни киселини

Ленено масло – ползи и информация

ленено масло ползи

Когато хората чуят за масло от ленено семе, те се сещат най-често за омега-3 мастни киселини и рибено масло – добрите мазнини, от които тялото се нуждае. Докато те често се срещат съчетани в едно като добавка, лененото масло не е същото като рибеното масло и не е пряк източник на омега-3 мастни киселини. Дори лененото семе и лененото масло изглежда имат относително по-различни ефекти върху организма, въпреки че едното идва директно от другото.

Ленено масло – история

Лененото масло се добива от семената на лена, Linum usitatissimum, известен също като ленено растение. Ленът е годишно растение, което варира от 2 до 4 фута височина с тънки стъбла и син цвят. Смята се, че произхожда от древен Египет и Индия. То расте в световен мащаб и има различни цели, включително ползи за здравето и промишлени цели – в бои, лакове и др.
Read more

Рибено масло срещу Омега 3-6-9 мастни киселини

омега 3

 

Препоръчително е да се храните с мазни риби като сьомга, скумрия, херинга, езерна пъстърва, сардини и риба тон най-малко два пъти седмично, за да получавате достатъчно количество здрави омега-3 мастни киселини. Все пак, не всеки е в състояние да включва риба редовно в техните диети и може да предпочетат да се обърнат към добавките, като капсулите рибено масло или омега-3-6-9 капсули.

Омега 3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, които са полиненаситени мазнини, са открити в три основни форми: докозахексаенова киселина (DHA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и алфа-линоленова киселина (ALA). DHA и EPA са морските омега-3 и са предимно се срещат в рибата. ALA е растителен източник на омега-3 и се намира в орехи, растителни масла като рапица и соеви масла и лененото семе. Има някои много потенциални ползи от омега-3, като например намаляване на триглицеридите – нисък риск от смърт, инфаркт и инсулт, по – учестен сърдечния ритъм – или по-нисък риск от аритмия, както и по-малко атеросклероза. Те могат да допринесат и за паметта и умствената дейност, а и действат антивъзпалително. Тези ползи се забелязват при всички видове на Омега-3, макар и DHA и EPA да изглеждат по-мощни от ALA. Настоящата препоръка на Световната здравна организация (СЗО) и правителствени агенции за здравето е да се консумират 0,3 до 0,5 GA ден на EPA и DHA комбинирано, както и от 0,8 до 1,1 грама на ALA.
Read more