Tag Archive for витамини

Кога са необходими мултивитамини

мултивитамини прием

Мултивитамините  са хранителни добавки, които могат да се намерят  под формата на таблетки, капсули или течност,  и осигуряват комбинация от важни витамини и минерали. Приемът на мултивитамини всеки ден, осигурява много ползи за вашето здраве, разбира се ако този прием е наистина необходим.

Възстановяване след болести

Когато сте болни, тялото Ви не работи с най-високата си производителност и може да не е в състояние да използва или  да получите всички витамини и минерали, от които се нуждае за да се възстанови бързо. Ето защо, приемът на мултивитамини е необходим по време на боледуване, тъй като  снабдява тялото с полезните хранителни вещества, от които  се нуждае за да се възстанови.

Read more

Защо са важни витамините за спортистите

витамини и спорт

Както всички, така и спортистите имат нужда  от добре балансирана, адекватна диета. Техните нужди витамини обаче,  може да бъдат  по-високи от тези на обикновения неспортуващ човек особено ако се занимават със спортове изискващи сила и издръжливост. Спортистите които спазват вегетарианска  диета, или такава  с ограничен прием  на калории, е необходимо да приемат допълнително витамини. Причината за това е, че диетите водят до тяхното изчерпване, а също и интензивните тренировки.

За да се избегне недостиг на някой важен витамин, е добре спортистите на приемат витамини под формата на хранителна добавка. Това обаче трябва да се планира разумно, защото предозирани, някои витамини се оказват токсични.Ако съществува недостиг на витамини, това може да се отрази отрицателно върху спортните постижения. Качествената  добавка с  витамини, в допълнение към добре балансирана диета, може да подобри производителността.
Read more

Болести при липса на Витамин А

витамин а дефицит

Витамин А е мастно-разтворим витамин. Необходим е за зрението и помага за поддържането на епителните тъкани като например кожата, белите дробове и червата. Ако вашата дневна диета не съдържа адекватни количества от този витамин, това води до недостиг на витамин А. Такъв дефицит е често наблюдавана в бедните и развиващите се страни. Също може да възникне поради консумацията на алкохол и чернодробни нарушения. В допълнение, чревни нарушения, засягащи усвояването на мазнини, също може да доведе до дефицит на витамин А.

Витамин А – симптоми на недостиг

Витамин А захранва светлинно-чувствителните части на окото, чрез които можете да виждате в помрачени помещения и през нощта. При недостиг на този витамин може да е доста трудно за човек да вижда през нощта. Очната ябълка може да стане суха и уголемена. В напредналите фази на дефицит на витамин А дори се стига до ерозия на роговицата и възпаления. Това състояние се нарича кератомалация. Тежък недостиг на витамин А може да доведе до слепота.
Read more

Факти относно ползите на витамин Д

витамин д ползи

Поддържайте вашата усмивка красива с витамин Д

Една от основните функции на витамин Д е усвояването на калция. Дори и ако приемате много калций в диетата си, вие все още се нуждаете от витамин Д, за да помогнете на тялото да абсорбира минералите, които помагат за изграждането на здрави зъби и кости.
Read more

Полезен ли е Селен за очите?

селен, селениум

Добре балансирана диета е важна за поддържане на нормалното тегло, профилактика на заболяванията, запазване здравето на очите и поддържане на цялостното здраве. Балансирана диета с храни от всяка една от хранителните групи осигурява на организма хранителни вещества, които са от решаващо значение за здравето на очите. Селенът често се пренебрегва, а е едно от многото хранителни вещества, които участват в запазването на зрението. Консумирането на храни, богати на селен може да помогне да се забави увреждането на окото и да допринесе за подобряване на зрението.

Селен и здравето на очите

Read more

Най-добрият начин да се приема Витамин Б12

витамин б12 прием

Прием на Витамин Б12

Тялото запасява Витамин Б12 в черния дроб в продължение на няколко години, така че недостиг може да\ има рядко. Хора, които могат да се възползват от добавка на Б- 12 са бременните жени, строги вегетарианци, хора със стомашно-чревни нарушения, които могат да възпрепятстват B-12 усвояването, боледуващи от целиакия, всеки с хронично чернодробно или бъбречно заболяване, всеки с алкохолна зависимост, всеки, който приема лекарства за артрит и мъже, и жени над 50 години, които не могат да се получават достатъчно витамин Б12 поради разнообразие от причини свързани с възрастта, включително и намалена способност за усвояване на витамините.
Read more

Важни витамини и минерали за мъже

витамини и минерали за мъже

Мъжете и жените се нуждаят от едни и същи основни витамини и минерали в начина им на хранене, но поради начина на живот и различните физиологични фактори, сумите, които те изискват често се различават. Мъжете са склонни да ядат по-малко плодове и зеленчуци, отколкото жените, и те също са склонни да пушат и пият повече от жените. Също така, поради по-високите изисквания на калориите и разхода на енергия, мъжете асимилират хранителните вещества по различен начин, отколкото жените. По този начин, на мъжете, може да се наложи да допълнят диетата си със следните витамини и минерали.
Read more

Връзката между Витамин С и менструацията

витамин с при менструация

 
Менструацията е важен ежемесечен елемент, при всяка жена.Тялото естествено освобождава яйцеклетки, ако не се оплодени, които могат да причинят лека умора или летаргия. Но това не би трябвало да предизвика  болки, спазми или прекалено интензивни промени в настроението. Ако страдате от някое от тези симптоми, допълнително витамин С може да бъде един полезен начин да ги намали. Преди да добавите допълнително витамин С към вашата диета, консултирайте се с вашия лекар.

Витамин С може да  помогне за  Ендометриозата

Read more

Витамин E срещу косопад

витамин е коса

 

Много фактори могат да допринесат за загуба на коса и недохранването  е един от тях. Сред витамините, които са от съществено значение за здрава коса, витамин Е играе ключова роля в растежа и поддръжка на вашата коса. Добавяне на витамин E към вашата диета   най-вероятно ще намали  вашата загуба на коса.

  Функции на витамин Е

Основната функция на витамин Е е да предпази клетките от вредните свободни радикали и да  действа като антиоксидант. Витамин Е също така поддържа здравословна  функция на имунната система чрез отблъскване на бактерии и вирусии, поддържа кръвоносните съдове широки, за да се предотврати съсирването. Симптомите на недостиг могат да включват мускулна слабост, нарушено зрение и нестабилна походка, хроничен дефицит може да доведе до проблеми в бъбреците и черния дроб.
Read more