Рибено масло срещу Омега 3-6-9 мастни киселини

омега 3

 

Препоръчително е да се храните с мазни риби като сьомга, скумрия, херинга, езерна пъстърва, сардини и риба тон най-малко два пъти седмично, за да получавате достатъчно количество здрави омега-3 мастни киселини. Все пак, не всеки е в състояние да включва риба редовно в техните диети и може да предпочетат да се обърнат към добавките, като капсулите рибено масло или омега-3-6-9 капсули.

Омега 3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, които са полиненаситени мазнини, са открити в три основни форми: докозахексаенова киселина (DHA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и алфа-линоленова киселина (ALA). DHA и EPA са морските омега-3 и са предимно се срещат в рибата. ALA е растителен източник на омега-3 и се намира в орехи, растителни масла като рапица и соеви масла и лененото семе. Има някои много потенциални ползи от омега-3, като например намаляване на триглицеридите – нисък риск от смърт, инфаркт и инсулт, по – учестен сърдечния ритъм – или по-нисък риск от аритмия, както и по-малко атеросклероза. Те могат да допринесат и за паметта и умствената дейност, а и действат антивъзпалително. Тези ползи се забелязват при всички видове на Омега-3, макар и DHA и EPA да изглеждат по-мощни от ALA. Настоящата препоръка на Световната здравна организация (СЗО) и правителствени агенции за здравето е да се консумират 0,3 до 0,5 GA ден на EPA и DHA комбинирано, както и от 0,8 до 1,1 грама на ALA.

Омега 6 мастни киселини

Омега-6 мастните киселини, които са полиненаситени, се намират в ядки, семена и растителни масла, като соя, шафран, слънчогледово или царевично масло, които са широко използвани от хранително-вкусовата промишленост. Препоръчват се от 5 до 10% от калориите от омега-6 мастните киселини, които представляват 12 до 22 гр. на ден. Смяна на наситени и транс мазнини с омега-6 мастни киселини е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Омега 9 мастни киселини

Омега-9 мастните киселини или олеинови киселини, са мононенаситени мазнини, които са в изобилие в зехтин, шафраново масло, рапично масло, авокадо и ядки като бадеми и фъстъци. За разлика от омега-3 и омега-6, омега-9 не се смята за незаменима мастна киселина, може да се произвежда от тялото, въпреки че приема от храната е от полза. Омега-9 мастни киселини Ви помагат да намалите лошия холестерол или LDL – в допълнение към намаляване на риска от сърдечно-съдовите заболявания и инсулта. Най-мононенаситените източници също съдържат високи нива на витамин Е, мощен здраве-защитен антиоксидант.

Омега-3-6 баланс

И двата омега-3 и омега-6 са от съществено значение за вашето здраве, но според някой диетолози ние консумираме до 14 пъти повече омега-6, средно, отколкото омега-3 Когато са в баланс тези две мазнини се конкурират за същите ензими, и колкото повече омега-6, толкова повече те ще отнемат от тези ензими. Високата концентрация на омега-6 спрямо омега-3 съотношението пречи на омега-3, които ви носят ползи за здравето. С други думи, трябва да се увеличи приема на омега-3 или да замените някои от вашите омега-6 с омега-3 мастни киселини.

Ultra Omega 3 е супер концентрирано рибено масло. Кликнете на снимката

Ultra Omega 3 е супер концентрирано рибено масло. Кликнете на снимката

Рибено масло срещу Омега-3-6-9

Омега-3 е единствената мазнина, която наистина липсва в хранителния режим на повечето хора. Ако решите да си купите добавки наблегнете на това, от което наистина се нуждаете: омега-3, или DHA и EPA. Гответе със здравословни мазнини, като зехтин и масло от рапица , поръсете киселото мляко с орехи и добавете няколко резена авокадо към салатата си, за да получите омега-6 и омега-9, необходими на тялото ви. Както и за добавките, взимайте това, от което наистина имате нужда – капсули рибено масло, съдържащи DHA и EPA. Не се занимавайте с омега-3-6-9.

One comment

  1. Продукта е много полезен и качеството му е на ниво ,лично го ползвам не съм чула от лелята от 7-мия етаж

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*