Жълт Кантарион – билката за добро настроение

jalt-kantarion

Жълтия  кантарион е често срещано растение, което  е било  използвано  като лекарство в продължение на векове. Растението има редица приложения. То  се използва за облекчаване на мускулни проблеми и  мускулни травми, а също така намалява подуването,  и се използва в някои билкови лекарства за лечение на депресия и тревожност. Жълтия  кантарион отдавна се използва в медицината като противовъзпалително средство, при  навяхвания и контузии. 

Растението дължи лечебните си качества, но своите съставки. Жълтия кантарион е с високо съдържание на  флавоноиди, а най – открояващ се е  флавоноида  хиперицин. Флавоноидите като цяло, могат да помогнат  за намаляване на  съдовата  чупливост и възпалението. Тъй като тези вещества подобряват целостта на  венозната стена, жълтия  кантарион е от полза при лечение на разширени вени. Жълтия  кантарион  може да се използва и при наранявания,  синини и възпаления, или вследствие на травматично увреждане на външните мускули  и кожата.

Жълт кантарион е може би най – популярен, заради способността си да облекчава  тревожност и напрежение, и да действа като антидепресант. Проучванията показват, че жълтия  кантарион  упражнява  своите антидепресантни действия, чрез инхибиране на обратния захват на невротрансмитерите серотонин, норепинефрин и допамин. Освен това, хиперицина се  намесва  в производството на химикал в организма, който е свързан с появата  на депресия. Смята се, че това негово свойство се дължи на съдиненията хиперацин, хиперфорин, както и на флавоноидите, намиращи се в него.

Жълтия  кантарион може да облекчи   болки и спазми  в таза. Много жени, които изпитват тревожност, депресия и други емоционални разстройства по време на менопаузата могат да се възползват от използването на тази билка. В последните години  има  няколко проучвания, които показват, че жълтия кантарион има потенциал да  бори с рака и зависимостта към  наркотиците.

Прочетете повече тук - http://www.fitneshrani.com/tag/zhalt-kantarion/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*